W ten sposób zioła przetrwają w twojej kuchni!

0
126

Tylko niewielka ilość opieki może znacznie przedłużyć żywotność ziół.
Czy kiedykolwiek wybrałeś ze sklepu bazylię do domu, użyłeś trzech lub czterech listków, a potem widziałeś, jak umiera tuż przed twoimi oczami dwa dni później?
Wyrzucenie doniczki z martwą roślinką bywa strasznie frustrujące. Zwłaszcza kiedy z tyłu głowy mamy myśl o mini ogródku w naszej kuchni.

Zacznij w sklepie

Zioła w doniczkach, które kupujesz w sklepie, często szybko uprawiane, dzięki czemu są gotowe do spożycia tak szybko, jak to możliwe.
Powodem, dla którego zioła tak szybko umierają, może być brak światła, szczególnie teraz zimą.
W sklepie powinieneś szukać ziół, które wyglądają świeżo i zdrowo. Bazylia, która jest jednym z najczęściej kupowanych ziół, jest bardzo delikatna na chłód. Temperatura nie powinna być niższa niż 12 stopni, nawet podczas transportu ze sklepu do domu. Nie powinna również stać na parapecie, gdy okno jest nieszczelne.

Dużo światła i powietrza

Aby zioła żyły tak długo, jak to możliwe, zaleca się wyjęcie ich z plastiku, gdy tylko wrócisz do domu ze sklepu. Umieść zioła w większej doniczce, a następnie podlej. Warto pamiętać, że im cieplej jest w kuchni, tym więcej światła potrzebuje roślina.

Jeśli masz szczęście utrzymać zioła przy życiu przez ponad miesiąc, powinieneś znaleźć nawóz. Jeśli kupiłeś więcej ziół, niż możesz użyć świeżych, większość można zamrozić. Możesz także tworzyć wiązki i zawieszać liście w suchym i przewiewnym miejscu. Gdy liście są całkowicie suche, możesz je pokruszyć i przechowywać w szczelnym szkle lub pudełku. Następnie możesz zrobić pyszną herbatę, na przykład z tymianku.

mojogrodniczy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here