Orchidea.org.pl

Lifestyle i Zakupy, Dom i Ogród, Moda i Uroda

odżywianie w ciąży
Porady

Odżywanie w ciąży – czy można jeść mięso?

Jeżeli już jakiś czas temu dowiedziałaś się, że zostaniesz mamą, na pewno sporo czytałaś o tym, jak powinno wyglądać odżywianie w ciąży. Nie może w nim zabraknąć żadnego makroskładnika, dlatego tak naprawdę z żadnej żywności nie powinnaś całkowicie rezygnować (oczywiście z wykluczeniem owoców morza, serów pleśniowych i surowych produktów odzwierzęcych). A co z mięsem? Czy w ciąży można jeść kotlety schabowe i potrawki z drobiu, czy może lepiej zastąpić je potrawami typowo roślinnymi? Mięso samo w sobie jest dobre, ale na niektóre jego odmiany powinnaś jednak uważać. Oto zbiór praktycznych porad, dzięki którym nauczysz się właściwie przygotowywać swoje mięsne potrawy i zrobisz to tak, by były one bezpieczne dla zdrowia maluszka.

odżywianie w ciąży

Korzyści ze spożywania mięsa

Tak naprawdę dużo trudniej ułożyć kobiecie właściwie zbilansowany i pełnowartościowy jadłospis, jeżeli w ogóle nie spożywa ona mięsa. Produkty odzwierzęce zawierają bowiem najlepszej jakości białko. Ma ono pełen komplet aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których twój organizm sam nie jest w stanie produkować. Dieta mięsna dostarcza też licznych witamin z grupy B oraz żelaza, czyli substancji mineralnej wspierające rozwój płodu. Odżywianie w ciąży powinno natomiast uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na żelazo. Może ono sięgać prawie 30 g na dobę, a takiej ilości nie dostarczysz sobie z pomocą roślinnych pokarmów.

Jednego mięsa powinnaś jednak unikać, a chodzi tu o wątróbkę. Dieta w ciąży może zawierać niewielkie ilości podrobów, jednak stawiaj raczej na żołądki, ewentualnie serca.

szkolarodzenia.org.pl