Co zamiast ziemniaków do obiadu?

0
44
co zamiast ziemniaków

Kotlet, surówka i… ziemniaki. Klasyczny, polski obiad. Nie mamy mu nic do zarzucenia, jednak czasem warto coś zmienić. Samo użycie innej surówki, czy zmiana mięsa nie wystarczy. Dla odświeżenia tradycyjnej kuchni warto odpowiedzieć sobie na pytanie: co zamiast ziemniaków? Mamy naprawdę wiele rozmaitych opcji, dlatego warto się z nimi zapoznać i urozmaicić domowe obiady.

Różne odmiany ziemniaków lub słodkie bataty

Najmniej drastyczną opcją, jeśli mamy w domu prawdziwego fana ziemniaka, jest użycie innej odmiany tego warzywa lub coraz bardziej popularnych batatów. Mają delikatny, słodki smak i pomarańczowy kolor. Frytki z batatów to prawdziwy hit! Pasują do różnego rodzaju mięs w sosach, jak i kotletów. Co więcej, bataty zawierają dużo więcej składników odżywczych od naszych tradycyjnych ziemniaków. Naprawdę warto je przetestować i spróbować włączyć do swojej kuchni.
Ciekawą alternatywą są również ziemniaki truflowe. Te odmianę znajdziemy w większych sklepach, a jej znakiem rozpoznawczym jest fioletowy kolor! To również prawdziwa bomba witaminowa, która smakiem nie odbiega od klasycznego ziemniaka. Ich niesamowity kolor zostaje również po obróbce termicznej. Świetny sposób na obiadek dla niejadka!

Kasze, ryże, makarony… co zamiast ziemniaków?

Alternatyw dla ziemniaka mamy naprawdę wiele. W zależności od przygotowanego dania możemy postawić na kaszę, ryż lub makaron. Kasza i makaron świetnie sprawdzi się do gulaszu. Wszelkie dania z sosami będą z nimi idealnie współgrać. Kasza jest bardzo zdrowa i mało kaloryczna, dlatego polecamy ją osobom na diecie. Makaron za to dostaniemy w różnych wersjach kolorystycznych i kształtach. To z pewnością spodoba się dzieciom. Osoby na diecie mogą postawić na makaron razowy, mniej kaloryczny, a równie smaczny.
Ryż idealnie sprawdzi się z kurczakiem. Takie danie nasyci każdego, a jednocześnie jest bardzo smaczne. Do tego porcja warzyw i zdrowe, pyszne danie gotowe. Ryż również dostaniemy w wielu różnych odmianach. Najbardziej polecana i popularna to parboiled. Nie skleja się, ma idealną konsystencję i strukturę. Nada się do wielu rodzajów dań.

A może ziemniak w innej wersji?

Co zamiast ziemniaków? Ziemniaki! Ale w innej wersji. Zamiast po prostu ugotować i podać ziemniaki spróbujmy wyczarować z nich coś innego. Wystarczy choć samo zrobienie puszystego puree aby odświeżyć zwykły obiad. Odrobina mleka, masło i ubijamy! Możemy również przygotować pieczone frytki, łódeczki lub talarki. Do wyboru, do koloru. Użyjmy do smaku ulubionych przypraw. Może to być czosnek suszony, papryka lub zioła. Albo wszystko razem! Marynujemy razem z oliwa i do piekarnika. Pyszne, zdrowe i chrupiące ziemniaczki gotowe.
Tradycyjny obiad nie musi być nudny, wystarczy lekka zamiana lub podrasowanie i mamy zupełnie inne danie! Warto co jakiś czas coś dodawać, coś zmieniać, aby jedzenie było czystą przyjemnością. Nasi domownicy z pewnością będą się zajadać aż miło będzie patrzeć. Pysznie! Jeszcze lepiej, gdy i jest i smacznie, i zdrowo!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here